Mikä eläin olet?
Sen voit selvittää täällä.

Saimaannorppa

Saimaannorppa
  • Phoca hispida saimensis
  • Pituus: 110 - 155 cn
  • Paino: 40 - 100 kg
  • Elinikä: 30 vuotta

Olet saimaannorppa! Useimmat ihmiset pitävät sinua hellyttävän sympaattisena tyyppinä. Olet melko rauhallinen ja herkkä, etkä ole kovinkaan kiinnostunut matkustelusta.

Suloinen saimaannorppa on ainoa vain Suomessa esiintyvä eläin. Aikoinaan maan kohotessa ja Saimaan kuroutuessa omaksi vesialueekseen, norppa jäi eristykseen muista Itämeren hylkeistä. Tämä on vaikuttanut saimaannorpan aivojen kehitykseen: sen aivokopan tilavuus suhteessa sen ruumiinkokoon on nimittäin selvästi suurempi kuin Itämeren ja Jäämeren norppien!

Norppien tärkein aisti on viiksikarva-aisti. Viiksiä käytetään nopeusmittarina, tunnusteluaistina ja virtausten ja painevaihteluiden tunnistimena. Norppa on myös mestarisukeltaja, ja saimaannorpan pisin mitattu sukellusaika on 23 minuuttia.

Saimaannorppa on hyvin paikallinen eläin. Keväällä ja kesällä norppa voi pysytellä halkaisijaltaan vain viiden kilometrin kokoisella alueella. Ravinnokseen norppa saalistaa kalaa.

Saimaannorppa kovertaa pesänsä lumen kinostumispaikkoihin rantaviivan viereen. Pesä voi olla pari metriä pitkä, metrin leveä ja puoli metriä korkea. Sinne syntyy helmikuussa myös norpan poikanen, joita norppa saa vain yhden vuodessa. Norppa on herkkä eläin, ja häiriöt aiheuttavat poikasten kuolleena syntymistä ja imetyksen vähentymistä.